Home
    Produse
    Oferta pret
    Experienta
    Certificare-Calitate
    Contact

Solicita o oferta de pret

 

0728 - 80 30 30

NOU ! Comenzi la domiciliu

S.C. GEOART PIT S.R.L. - Producator tamlarie PVC si Aluminiu cu geam termopan termoizolant, Rulouri exterioare, Usi garaj, Plase insecte, Jaluzele, Geamuri Model – Vitralii, Instalatii termice si sanitare

 
 

Click pentru GALERIE

 

     Centrale Termice pe LEMNE  Lemnul este cel mai ieftin combustibil. Pentru achizitionarea unei centrale termice care functioneaza pe lemne trebuie sa stiti un lucru cert: consumul de combustibil solid (lemne) depinde de anumiti factori:

- Temperatura de afara.
- Gradul de izolare al casei ( a peretilor exteriori, tavane etc.).
- Inaltimea camerelor.
- Numarul, dimensiunea si tipul ferestrelor aflate intr-o camera.

      Centralele termice (Cazanele) pe lemne ecologice sunt destinate incalzirii caselor, cabanelor sau a altor constructii similare. Centralele termice (Cazanele) pe lemne pot satisface un necesar de caldura a constructiei de 20-70 KW, in functie tip. Centralele termice (Cazanele) pe lemne sunt construite exclusiv pentru arderea lemnelor taiate in bucati. Poate fi utilizat orice tip de lemn uscat. Se recomanda in special butuci cu lungimea de 330, 530, 730 si 1000 mm in functie de marimea centralei termice (cazanului). Pot fi utilizate si lemne de diametru mai mare, sub forma de butuci, dar in acest caz se reduce capacitatea nominala si se prelungeste timpul de ardere. Centrala termica (Cazanul) pe lemne nu este destinata arderii rumegusului si deseurilor mici de lemn. Acestea pot fi utilizate doar in amestec de MAXIMUM 10%. Camera de ardere spatioasa permite introducerea si arderea lemnelor de dimensiuni mari, astfel reducandu-se substantial efortul fizic si timpul necesar pregatirii combustibilului.

     Centrala termica (Cazanul) pe lemne este construita pentru arderea lemnului si functionarea pe principiul gazeificarii, fiind dotata cu ventilator care realizeaza circulatia aerului, respectiv a gazelor de ardere in centrala termica (cazan) pe lemne.

       Ventilatorul poate fi de tip:

- exhaustor de fum
- ventilator de insuflare aer

     Corpul centralei termice (cazanului) pe lemne e confectionat din tabla de otel sudata de 3-8 mm si este format din rezervorul de alimentare cu combustibil care in partea sa inferioara este prevazuta cu piesa ceramica termorefractara cu fanta longitudinala pentru comunicare cu camera secundara. Camera de ardere secundara este si ea dotata cu piese ceramice refractare. In partea posterioara a corpului centralei termice (cazanului) pe lemne se afla un canal vertical de fum prevazut in partea de sus cu clapeta de aprindere. In partea superiora a canalului de fum se situeaza racordul pentru cos. Partea frontala a corpului centralei termice (cazanului) pe lemne este prevazuta cu usa de incarcare combustibil (sus) si usa de curatare a camerei de ardere secundare de cenusa (jos). De asemenea in partea frontala superioara se afla manerul de actionare al clapetei de aprindere. Corpul centralei termice (cazanului) pe lemne este termoizolat exterior cu vata minerala, amplasata sub carcasa de tabla a invelisului exterior a centralei termice (cazanului) pe lemne. In partea superioara a centralei termice (cazanului) pe lemne se afla panoul de comanda. In partea din spate a centralei termice (cazanului) pe lemne se afla canalul de admisie al aerului primar si secundar, prevazut cu clapeta de reglare, comandata de regulatorul de tiraj . Aerul primar si secundar sunt preincalzite la temperatura ridicata. In plus, in aceasta centrala termica (cazan) pe lemne se afla doua bucse de otel speciale pe linga fanta de gazeificare.

       Avantajele centralei termice (cazanului) pe lemne:

    Arderea pe principiul gazeificarii se realizeaza la temperaturi ridicate. Acesta are ca rezultat un consum de combustibil mai scazut si o functionare ecologica. Aerul primar si secundar este preincalzit la temperatura ridicata, ceea ce inseamna ca flacara este calda si stabila cu calitate constanta a arderii. Deservirea centralei termice (cazanului) pe lemne cu exhaustor este placuta si simpla. Usa de alimentare cu combustibil de dimensiune mai mare, permite utilizarea butucilor cu lungimea intre 330-1000 mm, in concordanta cu tipul centralei termice (cazanului) pe lemne. Este de asemenea posibila arderea deseurilor de lemn de dimensiuni mari. Fiecare tip de centrala termica (cazan) pe lemne este echipata cu serpentina de racire, un element de siguranta impotriva supraincalzirii.

      Se recomanda utilizarea lemnelor uscate aproximativ 2 ani in mod natural, cu umiditate de 12-20%, cu puterea calorica 15-17 Mj.kg-1 si cu lungimea butucilor de 330-1000 mm in concordanta cu tipul centralei termice (cazanului) pe lemne. Se pot arde si deseuri de lemn de dimensiuni mari in combinatie (max. 10%) cu lemnul de dimensiuni mari.

    Centrala termica (Cazanul) pe lemne trebuie amplasata in sala cazanelor in care este asigurata admisia aerului necesar arderii. Amplasarea centralei termice (cazanului) pe lemne in spatii locuite (inclusiv coridoare) nu este acceptata. Sectiunea prizei neobturabile trebuie sa fie minim 250 cm2 pentru centralele termice (cazanele) pe lemne cu putere nominala de 20-70 kW.

     Cosul de fum

    Canalul de evacuare al cosului de fum trebuie dimensionat astfel incat prin tirajul sau sa asigure evacuarea gazelor arse din centrala termica (cazan) pe lemne si dispersarea acestora in atmosfera, in orice conditii de lucru. O buna dimensionare a cosului de fum este necesara pentru functionarea corecta a centralei termice (cazanului) pe lemne. Arderea, randamentul cazanului si durata de functionare a acestuia depind de tirajul cosului. Tirajul cosului la randul sau depinde direct de sectiunea, inaltimea si rugozitatea suprafetei interioare a acestuia. In cosul de fum la care centrala termica (cazanul) pe lemne este racordata nu se vor racorda alte aparate. Diametrul cosului nu poate fi mai mic decat diametrul racordului de iesire al centralei termice (cazanului) pe lemne (min. 150 mm), tirajul cosului trebuie sa atinga valorile prescrise, dar nu trebuie sa fie extrem de inalt pentru ca sa nu reduca randamentul centralei termice (cazanului) pe lemne si sa nu influenteze arderea (sa nu rupa flacara). In cazul tirajului ridicat al cosului poate fi instalata o clapeta de reglare a debitului (limitator de tiraj) in canalul de fum, intre centrala termica (cazan) pe lemne si cosul de fum.

      Racordul de fum

   In cazul in care nu este posibila racordarea centralei termice (cazanului) pe lemne direct la canalul de evacuare al cosului, tubulatura respectiva, trebuie sa fie cat mai scurta posibil si sa nu depaseasca lungimea de 1 m, fara suprafata de incalzire suplimentara si sa aiba panta ascendenta. Din punct de vedere mecanic, canalul de fum trebuie sa fie solid, etans si usor de curatat in interior. Canalul de fum nu poate trece prin alte incaperi.

     Diametrul interior al canalului de fum nu poate fi mai mare decat diametrul interior al racordului de gaze arse al centralei termice (cazanului) pe lemne si nu se poate ingusta spre cosul de fum. Nu se recomada utilizarea coturilor. In cazul tirajului ridicat al cosului se poate instala in canalul de fum o clapeta de reglare a debitului sau un limitator de tiraj.

    Trebuie sa stiti insa ca, intr-o centrala cu ardere clasica, fara gazeificare, se pot introduce si lemne “verzi” (neuscate), insa intr-una cu gazeificare va trebui sa se introduca numai lemne uscate (cumparate din timp – 1 an sau 2 inainte).

    Un detaliu important cand decidem sa cumparam o centrala pe lemne este alegerea cazanului. Cazanele au puteri diferite, iar alegerea acestuia se va face in urma unui calcul al necesarului termic al casei/locuintei, calcul pe care il va face un specialist si care depinde de volumul camerelor, de termoizolatia casei si chiar de zona unde este construita locuinta.

Trebuie luat in considerare faptul ca centralele pe lemne nu fac apa calda menajera. Pentru acest lucru se poate atasa un boiler termoelectric (cu capacitati de 80 L, 100L, 120L, 150L, 200L) in functie de necesitatile clientului.